Egy wannabe vlogger blogja egyenesen a kanapéról

Couch Club

Couch Club

Kicsoda valójában Bran Stark? (1. rész)

...avagy a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve

2016. július 19. - Couch Club Szunyi

SPOILERVESZÉLY! 

Jelen sorok írója nem titkoltan hatalmas Trónok harca rajongó, ennek fényében pedig nem is meglepő, hogy lelkesedik a sorozatot övező rajongói teóriákért. A mai bejegyzésben a legutóbbi évad történései alapján megvizsgáljuk, hogy milyen szerepe lehet a legifjabb, még élő Stark-csemetének Westeros történéseiben. Mindfuck Trónok harca elmélet következik az ebyszerűbb fogyaszthatóság kedvéért két részben..

branstark.png

Alighanem a sorozat egyik legszívszorítóbb jelenete volt, amikor Brandon az időben visszautazott Deresbe, amitől Hodor Hodorrá vált. Kétségtelenül ott a helye azon a listán, amely Ned Stark kivégzését, a Vörös Nászt, vagy éppen a Vipera vs. Hegy csatát is tartalmazza. A fiatal Wylis rohamot kap, és egy dolgot kezd ismételgetni: Hold the door, míg végül ez alakul Hodorrá. 

Megtudtuk tehát, hogy Bran nem csak múltbéli eseményeket lát megelevenedni, hanem valójában képes utazni az időben és befolyásolni az ott történteket. Az első múltbéli utazásánál, amikor az ifjú Ned Stark igyekszik testvére segítségére, még nem volt egyértelmű, hogy apja tényleg miatta, vagy csak a szellő suhogása miatt fordult hátra. Azonban a Háromszemű Holló barlangjában történtek után kijelenthető, hogy Bran felelős Hodor élethosszig tartó korlátozottságáért, illetve ő helyezte Hodort a tragikus hős szerepébe, akinek élete céljává az vált, hogy tartsa azt a k*rva ajtót, ahogy csak tudja.

A következő epizódban Bran komoly tripben vesz részt: másodperceken belül látja többek közt az Éjkirályt, apja lefejezését, saját balesetét, az Őrült király meggyilkolását, és egy futótüzes jelenetet is (micsoda VR-demot lehetne belőle csinálni - hehe). Mint utólag kiderült ez a tűz a Cersei által felrobbantott Baelor szentélye alatt esett meg, azaz Bran képes látni a jövőben bekövetkező eseményeket is.

 

Ami azonban ennél is izgalmasabb, hogy vajon mitől őrült meg Aerys Targaryen? Rengeteg teória foglalkozik az Őrült király eredetével, melyek közül a legnépszerűbb és legkézenfekvőbb a Targaryen-házban hagyományosnak számító vérfertőzéssel való fogantatás a vérvonal tisztán tartása végett. A Lannister-házban történt vérfertőzés mintáján pedig tisztán láthatjuk is, hogy milyen kockázatokkal járnak az ilyen kapcsolatok: még az anyai szeretet zászlóhordozója, Cersei is megkérdőjelezi Jeoffrey kíméletlen uralkodási módszereit, és az Őrült királyéhoz hasonló viselkedését Jaime-vel való tiltott románcának tudja be. Egy másik teória szerint azonban Aerys azért őrülhetett meg, mert Bran (vagy egy korábbi Háromszemű Holló) megpróbált a tudtára adni valamit, a fejében hallott hangok pedig megőrjítették. 

Mit üzenhetett vajon Bran Aerysnek, amitől megőrült? Nos, mivel Bran látta a vonuló Másokat, sőt az Éjkirállyal kapcsolatba is lépett, ezért lehetséges, hogy figyelmeztetni akarta Aerys-t a Közelgő Télre, és arra kérte, hogy a Másokat égesse fel egytől-egyig a futótűzzel. Azonban mivel Bran még nem tudja kontrollálni a képességét, Aerys félreérthette az üzenetet, és azt a Királyvárba érkező Robert Baratheon seregére értelmezte.

Az első évadban/könvyben Robert megkérdi Jaime-től, hogy mit mondott az Őrült király, amikor a Királyölő végzett vele, mire Jaime a következőt válaszolja: "Ugyanazt, amit előtte órákig mondogatott: Égessétek fel mindannyiukat!" (Burn them all!). Ugyanazt amit előtte órákig mondogatott? Úgy hangzik, mintha nem lett volna kontrollja afelett, hogy mit mond. Eléggé hajaz az eset a Hodor-féle Hold the door-ra...

Könnyen lehet tehát, hogy Bran a felelős Aerys király megőrüléséért, és minden további szörnyűségért, ami ennek következtében történt. Azonban ezzel még nincs vége a teóriának; a java még csak ezután jön. 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchclub.blog.hu/api/trackback/id/tr518900074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokonai Vitéz Műhely 2016.07.20. 13:34:42

Az is lehetséges, hogy ő a Stark ház alapítója, Bran the Builder.

Couch Club Szunyi · http://couchclub.blog.hu 2016.07.20. 15:26:30

@Csokonai Vitéz Műhely: ne spoilerezd el a második részét a teóriának :P
süti beállítások módosítása