Egy wannabe vlogger blogja egyenesen a kanapéról

Couch Club

Couch Club

Kicsoda valójában Bran Stark? (3. rész)

2016. szeptember 09. - Couch Club Szunyi

SPOILERVESZÉLY!

Ha az előző részben meredek feltételezésekről beszéltünk Bran Stark kapcsán, akkor most jön a java. A haromrészes sorozat záró epizódjában emeljük a tétet, és még átfogóbb kapcsolatokról rántjuk le a leplet. Aki még nem olvasta az első két részt, annak javaslom tegye meg: 

1. rész | 2. rész

Aki pedig túl van a bevezetésen és tárgyaláson, annak jöhet a befejezés.

game-of-thrones-bran-three-eyed-raven.jpg

Az előző részt ott hagytuk abba, hogy Bran Stark valószínűleg a Fény Ura, aki a vörös papokkal és papnőkkel kommunikálva próbál ütőképes sereget építeni a Mások ellen. A sereg élére pedig nem mást jelölt ki, mint féltestvérét, Havas Jont, akiről az utazásai során megtudta, hogy ereiben a sárkány vére folyik. Rutinos Trónok Harca fanboyok és fangirlök már vakarhatják is a fejüket, hogy Melisandre eleinte miért Stannist tartotta a kiválasztottnak, és miért kellett kinyírni mindenki kedvenc kiscsaját: máglyán megégetni szerencsétlen Shireent. 

Nos, erre a kérdésre igen kézenfekvő és logikus magyarázatom van: már az első bejegyzésben is volt szó arról, hogy Bran nem tudja megfelelően kontrollálni a képességeit, így sokszor nem képes pontosan átadni a gondolatait utazásai során a kijelölt célszemélynek. Ez történhetett Melisandre esetében is, aki rosszul dekódolta Bran üzenetét, így a kezdetektől fogva Stannist támogatta - tévesen.

Épp emiatt kellett Brannek ismét kijavítania a hibáját és feláldoznia Shireent, hiszen a tévedését és az időközben Stannis mögé felsorakozó haderőt csak egy ilyen tragikus fordulattal tudta semmissé tenni. Így tehát Bran megüzente Melisandrénak a tennivalókat, a kiválasztott pozíciója pedig rövidtávon fel is szabadult. Már csak vissza kellett hozni Jont a végzetből, hogy be tudja tölteni Stannis helyét. Ez pedig egy olyan személynek nem nagy falat, aki hatszor élesztette újra Beric Dondarriont.

Ami miatt az egész érdekes, az az, hogy nem is olyan messze, egy Keskeny tengernyivel arrébb Braavosban egy másik vallás követői kísértetiesen hasonlóan kapnak útmutatást vélt istenüktől a kivégzendő személyek kilétéről. Ezek nem mások, mint az arcnélküliek, a Tűz és Jég dala-univerzum bérgyilkosai, akik úgy vélik, hogy valójában a megannyi vallás hívői mind egy és ugyanazt az istenséget követik, amely a különböző vallásokban más és más arcával jelenik meg. 

Az arcnélküliek rendje kétségtelenül az egyik legtitokzatosabb csoport a Trónok Harca világában: mindösszesen két és fél tagját ismerhettük meg a szektának ezidáig: az Aryát tanító Jaqen H'ghar-t, az Aryát következetesen péppé verő Lelencet, aki azóta meg is halt (vagy ki tudja már ezt biztosan?), illetve magát Aryát, aki az elmúlt részek tanúsága alapján nem is igazán tekinthető arcnélkülinek. Mindezek ellenére Arya miatt mégis igencsak hangsúlyos szerepet kapnak a történetben,

Vajon csak és kizárólag Arya jellemfejlődése miatt van ennyire szem előtt egy ilyen apró, és a történet szempontjából látszólag jelentéktelen csoport? Szerintem valószínűbb, hogy a készítők az arcnélküliek eszméit tartják valósnak, azaz, hogy minden vallás tulajdonképpen ugyanazt a felsőbb erőt követi. Ha ezt az elméletet összekötjük a korábban tárgyalt Fény Urás teóriával, akkor tulajdonképpen kiderül, hogy a Háromszemű Holló a valláson keresztül egész Westerosra hatással van, azaz Bran szerepe még nagyobb lehet, mint azt a korábbi részekben megtárgyaltuk. 

Ha tetszett a bejegyzés, like-olj, kommentelj, vagy oszd meg.
Ha nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről, akkor kövess a facebookon:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchclub.blog.hu/api/trackback/id/tr978925524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása