Egy wannabe vlogger blogja egyenesen a kanapéról

Couch Club

Couch Club

Magyarok döngetik az Európai foci kapuját

A hétvégén induló futballidényben több magyar játékosért is izgulhatunk

2016. augusztus 20. - Couch Club Szunyi

Az EB után sokan azt remélték, hogy na, talán majd most megmozdul valami a magyar labdarúgásban, és a játékosaink jól megmutathatják, hogy milyen jól is tudnak focizni. Sajnos azonban először a Fradi vérzett el idejekorán a Bajnokok Ligája selejtezőiben, majd szépen lassan kihullottak az Európa Ligára pályázó csapataink is, végül Dzsudzsák Balázs írta ki magát újabb két évre a komolyan vehető labdarúgásból. Szerencsére azért így is jó néhány magyar játékos szerepelhet topligák csapatában, ami akárhogyan is nézzük komoly kiugrási lehetőség.

Nagy Ádám - Bologna - Serie A

nagy-adam-1.jpg

Már az EB-selejtezők alatt látszott, hogy Ádám magasan kiemelkedik a magyar válogatottból mind játékintelligencia, mind technikai adottságok tekintetében. Sokáig úgy tűnt, hogy a BL-induló Benfica csapatába szerződhet a Bayernhez távozó Renato Sanchez pótlására, ám végül az üzlet nem jött létre. Persze az EB egyik nagy felfedezettje nem maradt kérő nélkül: a tavaly 14. helyezett Bologna csapott le a tehetséges középpályásra, aki csapata negyedik legdrágább szerzeménye volt idén.

Összességében talán nem is gond, hogy Ádám végül a Bolognához került. Könnyen lehet, hogy a Benfica nagy falat lett volna számára, és mint tudjuk nincs nagyobb játékostemető a kispadnál. A csapatot irányító Donadoni bízik az ifjú magyar tehetségben, ám mint azt többször is elmondta, Ádámnak még fel kell vennie a topligák ritmusát. 

Ádám augusztus 21-én vasárnap 21:45-kor mutatkozhat be az olasz élvonalban a friss feljutó Crotone együttese ellen, azonban a mérkőzést közvetítő Digi Sport elég nagy ziccert hagy ki azzal, hogy csak felvételről, 23:05-től adják le a meccset..

Kleinheisler László - Darmstadt 98 - Bundesliga

kleinheisler629.jpg

Ki ne emlékezne: a magyar Scholes-t Bernd Storck húzta elő cilinderéből a norvégok elleni pótselejtezőre, aki azonnal belopta magát a magyar drukkerek szívébe elsősorban az idegenben lőtt góljával, másodsorban lankadhatatlan küzdőszellemével. A Werder nem is vacakolt, már télen elvitte a Vidi-tarcsiban porosodó játékost, aki azonban fizikailag nem tudta felvenni a versenyt a Bundesligához szokott csapattársaival, így nem tudott meghatározó szereplővé előlépni.

Olyannyira nem, hogy úgy döntöttek: kölcsön is adják. Szerencsére azonban a német első osztályt nem kellett elhagynia, a Darmstadt csapatához került. A franciaországi EB-n ugyan megsérült, de bízunk benne, hogy hamar be tudja magát verekedni a kezdőbe. 

Mivel a Bundesliga csak jövő héten kezdődik, így leghamarabb augusztus 27-én fél négytől lesz lehetősége bizonyítani a Köln ellen - amennyiben fizikai állapota is engedi.

Nikolics Nemanja - Legia Varsó - Bajnokok Ligája

niko_9.jpg

Nikolics alighanem jelenkorunk legsikeresebb magyar labdarúgója. A Legiával megállíthatatlanul menetel a Bajnokok Ligája csoportkörébe, miután a hét közepén 2-0-ra győzték le a Dundalk FC csapatát idegenben - az egyik gólt épp Niko szerezte.

Nikolics amúgyis kihagyhatatlan alappillére a Legiának: tavaly bezsebelte a lengyel gólkirályi címet, és a BL-selejtező meccsein is ő cipeli a hátán a csapatot. Hatalmas csodának kéne történnie már ahhoz is, hogy a Legia ne kettős győzelemmel masírozzon be a főtáblára, így ha Niko a BL-meccsek alkalmával sem felejti otthon a góllövő cipőjét, akkor jövőre, 29 évesen bekerülhet egy topligába, ahol jó pár szép évet tölthetne el. 

A Play-off kör visszavágóját 23-án, kedden 20:45-től a Sport 1 közvetíti.

Szalai Ádám - Hoffenheim - Bundesliga

adam-szalai-600.jpg

Szalairól nem mondható el, hogy túl nagyot ment volna az elmúlt években. Évek óta a Budesligában rúgja a bőrt, sajnos egyre kevesebb sikerrel. A Mainzban még kulcsjátékos volt, a Schalkéban már csak mellékszereplő, az igazi mélyrepülés a Hoffenheimnél kezdődött meg, ugyanis 2014 ősze óta nem talált kapuba klubcsapataiban. Legutóbb fél évet töltött kölcsönben a Hannoverben.

Baj nem feltétlenül van, a válogatottban hasonló mértékű gólcsendet tört meg az EB-n.Én őszintén remélem hogy ezzel átszakadt egy gát, Ádi pedig bizonyítja majd, hogy nem véletlenül csiszolódott a Real Madrid utánpótlásában, és szépen lassan, akár csereként beállva be fogja magát küzdeni a kezdőbe.

A Hoffenheim jövő héten vasárnap, azaz Augusztus 28-án 17:30-kor fogadja a RB Leipzig-et

Gulácsi Péter és Kalmár Zsolt - RB Leipzig - Bundesliga

gulakalmi.jpg

...azt a Leipziget amely két magyart is soraiban tudhat: az EB-kerettag Gulácsi Péter pár nappal ezelőtt lett kinevezve a lipcsei csapat elsőszámú hálóőrének, Kalmár Zsolt pedig rendszeresen csereként szállt be a felkészülési mérkőzéseken, így minden esélyük megvan arra, hogy letegyék névjegyüket a nagyok között.

Ahogy arra is, hogy akár hosszútávon topligában focizzanak, hiszen Kalmár csak 21, míg Gula 26 éves. Sőt, a lipcsei fiúk akár a jövő magyar válogatottjának oszlopos tagjai is lehetnek.

Balogh Norbert és Sallai Roland - Palermo - Serie A

palermobaloghsallai.jpg

Baloghot még télen igazolta le nagy dérrel-dúrral a Palermo, a klub elnöke akkor kijelentette: ő lesz az új Cavani. Mára egészen odáig jutott, hogy egyenesen a jövő legjobb európai centerét látja Baloghban. Nos, ha Balogh csak a 10. legjobb európai center lesz, én azzal is bőségesen kiegyeznék, de bízzunk benne, hogy igaza lesz a prezinek. 

A mindössze 19 éves Sallai Rolandot idén nyáron vette kölcsön a Palermo a felcsúti Puskás Akadémiától, a felkészülési mérkőzések alatt pedig csereként léphetett pályára.

A Palermo vasárnap este háromnegyed 9-től meccsel a Sassauloval.

+1: Dárdai Pál - Hertha Berlin - Bundesliga

156580_dardai_pal.jpg

Amilyen jól indult tavaly a Hertha, annyira csalódást keltő lett a szezon zárása. Dárdaiék előbb lecsúsztak a BL-indulást jelentő pozíciókról, végül az Európa Ligába is csak selejtezőkön keresztül kerülhettek volna be, de sajnos ezt az akadályt sem tudták átugrani.

Az egyedüli komolyabb változás a Hertha keretében Nikolic volt csapattársának, a szlovák Ondrej Dudának a leigazolása. Erősen kérdéses, hogy ez vajon elégséges erősítés-e a jövő évi európai kupasorozatokban való szereplés eléréséhez.

A Hertha 28-án fél 4-től nyitja a szezont a Freiburg ellenében. 

Akikre még érdemes figyelni

Kádár Tamás: Sokáig úgy tűnt, hogy Kádár Dzsudzsák útját követi, és Oroszországba szerződik, aztán szóba került a Werder Bremen is mint lehetséges állomás a válogatott balbekk számára. Személy szerint az utóbbinak sokkal jobban örülnék.

Fiola Attila: FIola sérülése az EB-n sajnos rendesen keresztülhúzta a számításokat. Az EB előtt élénken érdeklődött a iránt a Frankfurt, ám azóta sem került tinta a papírra. Arra azért mérget mernék venni, hogy az átigazolási időszak végén már nem a másodosztályú Puskás csapatát fogja erősíteni a válogatott jobbhátvédje.

Guzmics Richárd: Nagyot fordult a világ. Amszterdam után közröhej tárgya volt, ma a magyar védelem oszlopa, sőt az olasz Bajnokságba frissen feljutó Pescaranál szóba is került a leigazolása. 

Ha tetszett a bejegyzés, like-olj, kommentelj, vagy oszd meg.
Ha nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről, akkor kövess a facebookon:

A bejegyzés trackback címe:

https://couchclub.blog.hu/api/trackback/id/tr1610426778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reszelő Aladár 2016.08.21. 09:39:40

Kétségtelenül nagyobb pezsgést vártunk. Az a baj, hogy a nemzetiség mellett szereplő "HUN" még mindig bizalmatlanságot ébreszt. Dimitri Payetnek 2 EB meccs elég volt, higy nagyjából minden topklub radarjára felkerüljön. Ha Stiber 5 gólt rúgott volna akkor se maradhatott volna Hamburgban.
A bizalmat kell visszaszerezni, hogy elhihesse a világ, hogy itt is vannak jó futballisták. Egy azonos horvát tehetség ára 10 millió €, egy francia vagy belga 15-20 míg Nagy Ádám 1,5.
Mi a kijárat?
- jobb minőségű bajnokság: az innen kikerülő játékosok megállják a helyüket, mind a hazaiak mind az ide majd innen eligazoló külföldiek. Sajnos utóbbi kategóriában sem sok siker termett=> a magyar bajnoskágban nincsenek jó játékosok
- nemzetközi kupaszereplés; ennél nincs kézenfekvőbb, nem egy ország focistára hanem a bajnokságára enged következtetni
- válogatott: ez főként az ott játszókat mutatja be egy adott felfogásban és játekrendszerben. A görög válogatottból sem lettek szupersztárok pedig EB-t nyertek anno
Sajnos kijelenthető hogy komoly a sztereotípiák jelenléte ebben pedig nagyon hátul állunk.

rnz 2016.08.21. 15:58:43

Találó a cím.
"döngetik az Európai foci kapuját"
Ergo kapufa...

Couch Club Szunyi · http://couchclub.blog.hu 2016.08.21. 18:34:45

@rnz: gondoltam, hogy leszek olyanok, akiknek semmi sem elég jó. nagyon szellemes vagy amúgy

Couch Club Szunyi · http://couchclub.blog.hu 2016.08.21. 18:37:48

@Reszelő Aladár: remélhetőleg ha a fentieknek csak a fele elfogadhatóan teljesít, az megnyitja a kaput más tehetségek előtt is. nem véletlenül igazoltak csoportosan Lengyelországba a játékosok az elmúlt években,

rnz 2016.08.22. 06:08:38

@Couch Club Szunyi: Hogy semmi sem elég jó? Az, hogy van féltucat ember, akiknek TALÁN sikerül összehozni valamit KÜLFÖLDÖN, nálam baromi kevés. Nagyon-nagyon messze van ez még az én minimumomtól, mert én normális magyar focit akarok látni. Pontosabban csak szeretnék, mert láthatóan baromi messze vagyunk ettől. Lehet hogy valakinek már az is elég, hogy ha meglát egy magyar nevet egy külföldi csapatban, nekem édeskevés.

Couch Club Szunyi · http://couchclub.blog.hu 2016.08.30. 17:51:11

@rnz: értelek, de ez is bőven több, mint mondjuk tavaly ilyenkor. és amit írtam is korábban: igazából a legjobb út a magyar labdarúgás renoméjának helyreállításához az, hogy minél többen mutassák meg külföldön, topligákban, hogy igen is, lehet bízni a magyar focistákban. akkor lehet, hogy jövőre már húszan lesznek, utána meg 30-an
süti beállítások módosítása