Egy wannabe vlogger blogja egyenesen a kanapéról

Couch Club

Couch Club

Az Aranyélet jócsaja megindul a lejtőn

Visszatekintő a második évad premierjére

2016. november 08. - Couch Club Szunyi

Hét végre eljött a nagy nap, megjött az Aranyélet második évadának nyitóepizódja, és hát... Ez igen! Nem kellett csalódnunk. A készítők maguknak tették magasra a lécet, és sikerült is megugrani. Ha nem tudnánk, hogy magyar sorozatról van szó, akkor csak a betétdalokból, a magyar helyszínekből és élethelyzetekből sejthetnénk, hogy az. Egy biztos: sem a szereplők, sem mi nem fogunk unatkozni a második évad alatt...

aranyelet1.jpg

Nagy volt a várakozás a második évad előtt, hiszen az első felvonást egybehangzóan imádta a sajtó és a közönség is. Ennek megfelelően a készítők rátettek egy lapáttal, és szintet léptek. Az új intro nagyon jól sikerült, az alatta szóló újrahangszerelt zene pedig sejtelmesen baljós. Az előző évadhoz képest pár hónapot ugrottunk az időben, így minden karakter új élethelyzetbe került és kicsit más kihívásokkal kell szembenéznie. Talán éppen emiatt lengte körül egy feszültséggel teli bizonytalanság az egész részt, hiszen az utolsó jelenetig szinte semmilyen kapaszkodót nem kaptak a nézők ahhoz, hogy megértsék mi miért történik úgy ahogy.

Ha én úgy éreztem, hogy Mira történetszála kicsit kilógott az Aranyélet első évadából, akkor ezt biztosan érzékelték Dyga Zsomborék is, akik nyilván jobban értenek hozzá, mint én. Hát most ezen változtattak is, hiszen az első részben mindent megtettek, hogy a Mira körüli események szerves részét képezzék a történetvezetésnek. Ugye az előző évadban felgyújtotta Kálmán kocsiját, emiatt most járhatnak tárgyalásra. Elsőre nem volt világos, hogy Kálmán (a rokikártyás, szlovákrendszámos Porsche-ában természetesen) miért szopatja odavissza szerencsétlen Miklósiékat (konkrétan fel is teszik a kérdést a tárgyalás során), aztán eszembe jutott, hogy Jankának biztos voltak húzásai a kis románcuk során. Ettől függetlenül a tárgyalás jól halad, és úgy tűnik Mira megússza olcsón. 

Attila jómunkásember üzemmódban tolja a biztiboj melót, Márk az egyetemen nyomul és láthatóan olvasott pár könyvet az emberek lehúzásáról, emellett pedig egy fancy étteremben mosogat, nem tűnik túl izginek. Janka beszállt az MLM-bizniszbe, de láthatóan büdös neki a munka és méla undorral tekint mindenre, ami kispolgári, azaz biztos, hogy ő sem fog sokáig a seggén nyugodni. A család eladta a Rózsadombi villát, és beköltöztek Attila anyjához, szóval elég lehangoló az egész.

aranyelet2.jpg

Az évadban bevezetik a flashbackeket, ami jó lehetőség, hogy mélyítsék a karaktereket, és megtudjunk egyet s mást az egymáshoz való viszonyukról. Érdekes lesz látni az Attila-Janka-Hollós szerelmi háromszög kibontakozását, hiszen erről eddig nem tudtunk semmit, de a szereplők mégis előszeretettel utalgattak rá többször is az első évadban. Feltűnik továbbá egy új, rosszarcú alak, bizonyos Gáll Feri, aki erősen kötődik Attiláékhoz, hiszen mint kiderült együtt törték anno a kocsikat, viszont úgy tudták azóta meghalt, vélhetően valami közös balhéjuk során. Most azonban mégis itt van, és Attilával akar haverkodni. Nagyon jó volt a Darabokra törted a szívem-re kijátszott átvezetés a két idősík közt, amivel végre valahára értelmet nyert, hogy Halott Pénzék megcsinálták ezt a feldolgozást. Tipikusan olyan megoldás volt, ami jól mutatja, hogy a készítők mennyire tehetségesek, és milyen jó is az, ha lehetőségük van feszegetni a határaikat.

Márk lehaverkodik a HÖK-ösökkel, akik nyilvánvalóan sikkasztják a szoctámot, és újfajta üzleti modellt ajánl nekik egy kis jutalék ellenében, sőt az is kiderül, hogy mindeközben Endrebá egyengeti az útját amolyan apaszerepben tetszelegve. Feltűnik Oszi is, aki Mirára vall egy korábban elkövetett csínyük kérdésében, így rosszra fordul a tárgyalás. Janka megpróbálja lefizetni Oszit, amire Mirának eldurran az agya és barátnője karjaiba menekül a pitiáner családjától. Aztán az egész csak még rosszabb lesz, mikor Mira tudomást szerez arról, hogy apja megölt egy rendőrt, így a következő tárgyaláson ő maga vallja be, hogy ki akarták játszani a törvényt. Kattan a bilincs, és Mira mehet a börtönbe.

Ahol aztán jön a mindent megmagyarázó duplacsavar, az epizódvégi cliffhanger, és jaj de jó egyáltalán ilyenekről beszélni egy magyar sorozat kapcsán... Kiderül, hogy Tomcsa - aki a rendőr meggyilkolásával kapcsolatban elvitte a balhét Attila helyett - lepaktált Gáll Ferivel, és az is, hogy bizony Gáll Feri az, aki leginkább el akarta tenni láb alól Endrebát, így Attila az ő levesébe köpött bele. Feri megígéri Tomcsának, hogy kijuttatja a börtönből, majd beszáll az ügyet átvevő nyomozónő mellé, akivel kedélyesen tárgyalják ki, Tomcsa abban a pillanatokban zajló halálra verését, illetve hogy hogyan csalják tőrbe Attilát Mira tárgyalásával. 

Nagyszerű megoldás, jár a taps. Ezzel a húzással megoldották, hogy az egész epizód alatt tapintható volt a feszültség, kellően titokzatosak legyenek a történések, a néző megkapja a végén a katartikus megoldókulcsot, mindemellett pedig felépítettek egy nagyszerű főgonoszt, aki nem rest sorsokkal és emberéletekkel játszani ahhoz, hogy elérje a célját. Alig várom, hogy hogyan fűzik tovább a történetet. 

aranyelet3.jpg

Két gondolat keringett a fejemben az epizód kapcsán, és mindkettő a gyerekekhez kapcsolódik: 

Az első, hogy vajon meddig fogja még erőltetni Mira ezt a jókislány szerepkört. Alapvetően ő a család legtisztább tagja, jó szándékú, csak elég felelőtlen. Viszont a rész alatt fokozatosan építették le az ő személyét, és több olyan mélyütést is bevittek neki, amivel komolyan befolyásolhatják a személyiségfejlődését. Lehet valaki jóindulatú és tisztaszívű, viszont az Aranyélet univerzumában, aki korpa közé kerül, azt megeszik a disznók (lásd Attila). Ez az ő elkerülhetetlen személyes drámája, ami nagyon jó történetelemnek néz ki. 

A másik egy teória, ami Márkhoz kapcsolódik: Amint azt fentebb leírtam, Attila Mirához hasonlóan csak jót szeretne, vállalható, néhol nemes elvek mentén hoz rossz döntéseket, azonban Márk egy igazi simlis rosszfiú, aki közegétől függetlenül keresi a bajt. Ennek a srácnak fizeti az egyetemét, ad munkát, és egyengeti az útját Endrebá, aki megszólalásig megegyező karakter. Emellett ugye tudjuk azt is, hogy Janka nem is kicsit kavargatott Endrebával, és az főcim alatt a kettejük közötti viszonyról festett kép is többnek tűnik, mint barátinak. Lehetséges, hogy Márk Janka félrekefélésének az eredménye, és így Hollós fia? Nekem gyanús.  

 

Ha tetszett a bejegyzés, like-olj, kommentelj, vagy oszd meg.
Ha nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről, akkor kövess a facebookon:

A bejegyzés trackback címe:

https://couchclub.blog.hu/api/trackback/id/tr3711941221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása