Egy wannabe vlogger blogja egyenesen a kanapéról

Couch Club

Couch Club

Demagógia ellen demagógiával

A népszavazási kampányban az Eötvös Károly Intézet felnőtt a kormánypropaganda mellé

2016. szeptember 19. - Couch Club Szunyi

Sok minden miatt lehet ekézni a FIDESZ-t és az elmúlt hat évben történteket. Lehet pampogni az egészségügy és az oktatás siralmas állapota miatt, lehet gyűlölni az egyre növekvő korrupciót, a FIDESZ-es vezetők urizálását, és még sorolhatnám. Lehet vitatkozni a népszavazási kérdés megfogalmazásával kapcsolatban, és azzal is könnyű egyetérteni, hogy a referendum fölösleges pénzkidobás, az egész történetet övező kampány pedig túlzó és demagóg, Egy dolgot nem lehet kategorikusan kijelenteni: azt, hogy a kormánypárt a menekültkérdés kapcsán egyértelműen rossz oldalon áll.

Az Eötvös Károly Intézet felnőtt a kormánypropaganda mellé, már ami a demagógiát illeti. A múlt héten adták ki a népszavazás bojkottálására, illetve az érvénytelen szavazásra buzdító videójukat, a kormány és a referendum ellenzői pedig úgy osztották meg, mintha nem lenne holnap. Tették mindezt olyan kommentárokkal, hogy ezt azért fontos tudni, meg minden, amit tudnod kell a népszavazásról. Pedig az abban elhangzó gondolatok hasonlóan demagógok, félrevezetőek és általánosítóak, mint a kormány kék tájékoztatói. Íme a videó:

 

Nem kívánom részletesen elemezni az elhangzottakat, mert napestig itt ülnénk, ha minden kis apró ferdítést felsorolnék, de néhány dolgot kiemelnék. A legdurvábban akkor indul be a demagóghenger, amikor felmerül a kérdés, hogy vajon mire kéri a felhatalmazásunkat a kormány. Itt aztán kezdődik a démonizálás: "Az Európa-ellenes politikájához?" - teszi fel a kérdést a narrátor pont úgy, mintha egyértelmű tény lenne, hogy a kérdésben az Európai Unió álláspontja a szentírás, minden más vélemény pedig magától az ördögtől eredeztethető. Mintha a német tartományi választások eredményei (és a szélsőjobb előretörése Európa-szerte), vagy akár a Brexit nem azt mutatná, hogy az emberek nagy része még a felvilágosult nyugaton sem ért egyet az eddig folytatott bevándorláspolitikával.

"Vajon az Európai Unióból való kilépést készíti elő a kormány?" - dobja le a demagóg-atombombát, amitől minden jóérzésű ember, akibe csak egy kicsi liberalizmus is szorult, azonnal kihord lábon minimum két szívinfarktust - de legalábbis megosztja az ismerősével, hogy mindenkihez eljusson, mire is készülnek ezek a gaz Orbánék. Nyilvánvalóan erről szó sincs, ahogy azt Orbán el is mondta a pozsonyi találkozó után.

Ezután következik a különböző választói viselkedések minősítése: aki igennel szavaz az támogatja a népszavazás sikerességét, és közvetve a menekültellenes politika támogatója is lesz, aki pedig nemmel, az természetesen kirekesztő, gyűlölködő és Európa-ellenes. A videó készítői szerint az hoz felelős döntést, aki nem megy el szavazni, vagy érvénytelenül szavaz.

A legarcpirítóbb gondolat a videó végére marad, miszerint aki így tesz, az kifejezi, hogy menekültválságról valódi vitát kellene folytatni. Mégis mivel? Miről is szólna ez az úgynevezett valódi vita? A valódi vita már évek óta folyik, csak nem a magyarországi, hanem az európai színtéren. Ennek a vitának pedig ez a népszavazás is része, ugyanis a referendum sikeressége ugyanúgy mozdíthatja el az erőviszonyokat a kormány álláspontja felé, mint ahogy a sikertelenség az EU eddigi politikáját támogatja.

Mitől felelős döntés az egyik, és mitől nem a másik? Egyáltalán ki dönti el, hogy mi a felelős döntés? Én azt mondom, hogy minden embernek a saját lelkiismerete, viszont az Eötvös Károly Intézet esetében ez nem kérdés, hiszen az intézetet a Soros Alapítvány hozta létre, és a működésüket azóta is bőkezűen támogatta a szintén Soros Györgyhöz köthető Open Society Foundations. Azt hiszem nem is kell leírni az ez alapján felmerülő kérdéseket.

Én személy szerint teljes mértékben el tudom fogadni, ha valaki október 2-án otthon marad, sőt, azt is megértem, ha érvénytelenül szavaz, hiszen egyrészt ezt a döntést mindenkinek szuverén joga meghozni, másrészt látom, hogy a kormánnyal kapcsolatos ellenérzéseinek kifejezésére nem lát jobb módot. Fontos azonban látni, hogy ez a népszavazás nem csak a magyar belpolitikára lehet hatással, hanem konkrétan befolyásolhatja az európai menekültpolitika jövőbeni alakulását is. Ugyanis a kérdés nincs még megoldva, folyamatosan terítéken van, formálódik az oldalak véleménye, hozzáállása, vehemenciája, emiatt a népszavazásnak pedig ténylegesen üzenetértéke van Brüsszel felé, akár így, akár úgy.

Ennek megfelelően pedig úgy gondolom, hogy a felelős döntést az ilyen demagóg üzenetek helyett - legyen az akár a kormánypropaganda, vagy az Eötvös Intézet videója - átfogó tájékozódásra kellene alapozni. Az Index például elég jól összefoglalta, hogy mit is kell valójában tudni a népszavazásról

Ha tetszett a bejegyzés, like-olj, kommentelj, vagy oszd meg.
Ha nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről, akkor kövess a facebookon:

A bejegyzés trackback címe:

https://couchclub.blog.hu/api/trackback/id/tr3611722253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása