Egy wannabe vlogger blogja egyenesen a kanapéról

Couch Club

Couch Club

Dzsudzsák Balázs fullba nyomja a kretént

De szerencsére itt vagyunk, és jó szurkolók lévén elmagyarázzuk neki, hogy miért ül fordítva a lovon

2016. július 26. - Couch Club Szunyi

Azt mondja a mi Balázsunk, hogy azért nem jönnek a sikerek a magyar klubfutballban, mert nincsenek kint elegen a stadionokban. Nos, az a helyzet, hogy Balázs k*rvára fordítva ül a lovon. Nyílt levél Dzsudzsák Balázsnak.

dzsudzsak.jpg

Balázsom, szépen kérlek, gondolkozz már, mielőtt beszélsz!

Történt ugyanis, hogy Balázs - velem ellentétben - kilátogatott a Ferencváros - Partizani Tirana BL-selejtező összecsapásra, ahol mint ismeretes a Fradi szégyenteljes, vállalhatatlan, csapnivaló játékkal, lélek nélkül esett ki az amúgy beugró albán csapat ellen. Balázst nagyon felidegesítette a mérkőzés, azonban - velem ellentétben - nem a pályán látottak miatt, hanem mert azok a tízezrek, akik utcára vonultak a válogatott sikereinek köszönhetően, most nem mentek ki szurkolni a Fradinak. Balázs szerint a lelkesedének nem csak pár hétig kéne tartania, és meg kéne lovagolni a válogatott által gerjesztett hullámot. 

Kedves Balázs!

Hadd mondjam el én is a véleményemet!

Mindenekelőtt leszögezném, hogy hatalmas tisztelője vagyok annak a magyar válogatottnak, amely évtizedek után kijutott egy világversenyre, ott elismerésre méltó teljesítményt nyújtott, és amely csapatnak Te magad is tagja vagy. Hiszem - Szőllősi Györggyel ellentétben -, hogy Te, mint a csapat kapitánya kulcsfontosságú szerepet töltöttél be a csapat sikerében. Nem csak a lőtt góljaid miatt, hanem mert megannyi szívet töltöttél meg tűzzel az öltözőben az érzelmes beszédeid közepette, ahogy az Pires filmjében is jól érzékelhető volt. Ezúton szeretném megköszönni azt az élményt, amit elsősorban Bordeaux-ban kaptam Tőletek, illetve amit itthon Magyarországon tapasztaltam a meccseket követően - és néha azóta is. 

Ugyanakkor el kell, hogy mondjam, szerintem egyáltalán nem érted a szurkolók lélektanát. A Te olvasatodban a jó eredmények a szurkolói támogatás hatására jönnek, amivel összességében nem tudok vitatkozni, hiszen bár olyat, mint Ti, soha nem érezhettem, de nyilvánvalóan hatalmas lökést ad ha tízezrek hajszolnak bele a győzelembe. Viszont fontos látni azt is, hogy a szurkolók támogatása csak akkor fog jönni, ha azt érezzük, hogy érdemes valamiért szorítani. Ha látjuk, hogy a csapat szívét-lelkét otthagyja a pályán azért, hogy eredményes legyen.

Pont úgy, ahogy Pali érkezése után láthattuk a magyar válogatotton. Hogy a selejtezők rossz kezdése ellenére felálltatok a padlóról, végig tapadtatok a riválisokra, és az utolsó utáni pillanatig is megvolt az esély, hogy egyenes ágon jussunk ki. Ez ugyan nem sikerült, de megmondom őszintén én ezt utólag nem is bánom, ugyanis a norvégok elleni meccseken nemcsak, hogy felszántottátok a pályát, hanem egy magasabban jegyzett csapatot fektettetek két vállra. Úgy érzem, hogy ezen a mérkőzésen talált egymásra igazán a válogatott és a szurkolói, ugyanis azt érezhettük, hogy "Igen, ezeknek a srácoknak érdemes szurkolni!" És innentől kezdve beszélhetünk többes szám első személyben Rólunk: a csapatról és a szurkolókról.

Bevallom őszintén, bennem az EB előtt az az érzés keringett, hogyha három szoros vereséggel, de küzdve zárjuk a csoportunkat, én már akkor is büszke vagyok. Persze azért nagyon bíztam benne, és drukkoltam, hogy sikerüljön elcsípni 1, esetleg 2 pontot Izland és Ausztria ellen, de igyekeztem racionálisan szemlélni az esélyeinket. Ennek ellenére a teljesítményetekkel túlszárnyaltátok még a legvérmesebb szurkolók várakozásait is; nem vallottatok szégyent, és bebizonyítottátok, hogy megérdemelten jutottunk ki. Ne legyenek kétségeid afelől, hogy a VB-selejtezőkre órák alatt fogják elkapkodni a szurkolók a belépőket, és ugyanúgy tízezrek fognak kivetítők elé az utcára vonulni (mert sajnos a Groupamába nem fogunk annyian beférni), mint az EB alatt.

Azt kell látnod Balázs, hogy ez a szurkolói támogatottság két év alatt épült fel, és jutott el odáig, hogy kicsik nagyok, hozzáértők és kívülállók együtt rajongjanak a magyar válogatottért. Mélyről indultatok, de bebizonyítottátok, hogy megérdemlitek az emberek szeretetét.

valogatott.jpg

Sajnos a Fradiról csak az mondható el, hogy mélyről indult, a tavalyi Željezničar elleni kieséskor, és egy lépést sem volt képes megtenni előre. Lélek, küzdés, teljesítmény nélkül estek ki egy sehol sem jegyzett csapat ellen. Hidd el, ha továbbmentek volna, még ezen teljesítmény ellenére is kimentem volna a Salzburg elleni meccsre (pedig egyáltalán nem vagyok Fradi-drukker, és a kiesés is borítékolható lett volna), mert annyira futball-lázban égek, azonban a Fradinak egy papíron sokkal gyengébb csapatot sem sikerült felülmúlnia. Mégis, 8752 ember látogatott ki erre a mérkőzésre, ami a látottak fényében minimum hízelgő. ugyanis a Fradinak még teljesen üres lelátók előtt is kutya kötelessége lett volna lelépnie ezt az ellenfelet

Abban is egyetértek veled, hogy jó lenne meglovagolni ezt a hullámot, azonban ez elsősorban nem a szurkolók feladata. A klubfutball maga egy szórakoztatóipari szegmens, ahol a klubok, mint egy adott identitást képviselő szervezetek harcolnak a nézők kegyeiért, azaz a fogyasztókért. Ennek első frontvonala a játékosok által mutatott játék, így elsősorban az ő felelősségük, hogy bevonzzák a nézőket a stadionba. A Fradinál ez a kérdéses meccsen az értékelhetetlen kategóriába esett. Mi alapján várja azt bárki is, hogy ezek után szívesen menjenek ki a drukkerek akár egy Fradi meccsre? Ha egy ilyen ellenfél ellen is csak erre képesek a játékosok, akkor nincs miért kimenni, egyszerűen nem érdemes.

Ha a játékosok teljesítménye nincs meg, akkor a sportvezetőké a feladat, hogy valamivel bevonzzák a szurkolókat, de sajnos ők sem tettek semmi érdemlegeset. Dárdai javaslatát gyakorlatilag fontolóra sem vették, pedig ha valaki bizonyította a magyar futballban, hogy érdemes rá hallgatni, akkor az pont ő. Sajnos ennek a hozzáállásnak a megváltoztatására jelenleg nem sok esélyt látok, így viszont a nemzeti identitásukat megtaláló szurkolók sosem lesznek birtokában a Fradi-identitásnak.

Az elismerést minden esetben meg kell előznie valamilyen elismerendő teljesítménynek. Nem csak a szurkolók esetében, hanem az élet minden területén így van ez. Ahhoz, hogy a magyar szurkolók kimenjenek a stadionokba az kell, hogy jó játékosok, jó focit játszva, jó ellenfelek ellen, jó élményeket adjanak, ugyanis ezekért érdemes focit nézni. Jelen helyzetben azonban csak a jó játékosok adottak (a Fradi kerete EB-hősökkel van teletűzdelve). Képzeljük csak el, hogy mekkora esemény lenne, ha Gera vezetésével a Fradi 3-3-as döntetlent érne el mondjuk a Bayern München ellen egy fülledt őszi európai kupaesten... Nyilván nem kongana a stadion az ürességtől. 

Badarság azt állítani, hogy ez alkalommal a szurkolók tízezrei kellettek volna a sikerhez. Ezzel az állítással a válogatott teljesítményét is elbagatellizálod. Az EB előtt és alatt is "csak" a hatalmas lelki támogatás volt köszönhető a drukkereknek, ami szintén elismerésre méltó, viszont az elért eredmény titeket, a ti tehetségeteket, Dárdai és Storck hozzáértését, valamint a példás felkészülést és hozzáállást igazolja.

Ehhez a sikerhez csak az hiányzott, hogy a Fradi tökösen kiálljon, és bebizonyítsa az albánoknak, a drukkereknek és maguknak is: helyük van legalább az Európa Ligában. Az első lépés most nem sikerült, jövőre lehet újra próbálkozni. Aztán ki tudja, lehet, hogy pár év múlva majd egy stabil BL-résztvevő Fradi és egy stabil EL-résztvevő Vidi bajnoki összecsapása ugyanúgy tízezreket fog megmozgatni. 

Ha tetszett a bejegyzés, like-olj, kommentelj, vagy oszd meg.
Ha nem szeretnél lemaradni az új bejegyzésekről, akkor kövess a facebookon:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://couchclub.blog.hu/api/trackback/id/tr188912734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asdfrew 2016.08.09. 22:32:05

Nincs igazad. Elég csak utánanézned, hogy az angol 3. 4. 5. ligákba milyen átlagnézőszámok vannak. Azokat a csapatokat bármelyik NB1-es magyar csapat rommá verné.
Ott gyakorlatilag nem lehet semmiféle színvonalról beszélni már ami a játékot illeti, mégis ezrek mennek ki a meccseikre. Pedig ott aztán szó sincs BL csoportkörbe jutásról, vagy akármi. Jó ha nagyritkán mennek 1-2 fordulót az FA kupában, de mégis kimennek a szurkolók. Azért mert szeretik a csapatukat, szeretnek meccsre menni és ott közösségbe lenni és mert szeretik ezt a játékot. Sajnos itthon az emberek fikagépek lettek. Itt óriási elvárások vannak. Társadalomról ugye nem beszélhetünk Magyarország esetében, mert az gyakorlatilag atomjaira hullott és ott tartunk, hogy mindenki áttapos a másikon, mindenki fikázza a másikat, annak a teljesítményét. A foci pedig pont ennek mentalitásnak az ellentettjéről szól. Csapatsport, egymásra utaltság, közösség stb. A lelátó is pont ugyan ez. Közösen éneklitek a nótákat, stb. A sportot pedig nem szeretjük. Balázsnak igaza volt. Teljesen.

Had idézzelek: Abban is egyetértek veled, hogy jó lenne meglovagolni ezt a hullámot, azonban ez elsősorban nem a szurkolók feladata. A klubfutball maga egy szórakoztatóipari szegmens, ahol a klubok, mint egy adott identitást képviselő szervezetek harcolnak a nézők kegyeiért, azaz a fogyasztókért. Ennek első frontvonala a játékosok által mutatott játék, így elsősorban az ő felelősségük, hogy bevonzzák a nézőket a stadionba.

Ezt írod a fociról, de ez egy akkora butaság, hogy ritkán olvasni nagyobbat. A foci nem ez. A foci szenvedély, mind a pályán, mind a lelátón. Oda nem fogyasztók járnak, hanem szurkolók. Én soha nem leszek zöld majom, csak mert a Kinizsi több bajnoki címet nyert mint az Újpest, vagy mert esetleg néha-néha jobban játszik. De az is biztos, hogy soha nem fogom sem élőben, sem tv-n vizilabda meccset választani a foci helyett, legyen az bármilyen meccs.
Aki azért nem megy ma meccsre, mert ő ezt az egészet fogyasztóként (de utálom ezt a szót, teljesen kiüresíti a dolgok lényegét és egy lélektelen, csak a költség/haszon fontosságát minden felé helyező, üres lénnyé degradálja le az embereket) éli meg az mit fog csinálni ha mondjuk kiesik a csapat? Fikagépek kora. Ezzé üresedett Magyarország.

Couch Club Szunyi · http://couchclub.blog.hu 2016.08.10. 12:49:46

@asdfrew: angliában azért bőven más kultúrája van a focinak, mint nálunk. és ott arra is megvan a lehetősége egy kisvárosi focistának, hogy a nyolcadosztályból indulva feljusson a premier league-be, ott csapata húzóembere legyen, bajnokságot nyerjen, és egyeneságon jusson be a bajnokok ligájába (lásd: Vardy) ez egy olyan dolog, amiért lehet lelkesedni. ahogy azért is, ha időnként összefutnak a Manchesterrel, vagy az Arsenallal a kupában.
nagyon szép amit írsz a labdarúgásról és a szurkolásról, kár hogy magyarországon a labdarúgás színvonala kritikán aluli, szurkolói kultúráról pedig nem beszélhetünk. amikor meg beszélhetünk, akkor a bizonyos szurkolókat vénaszkennerrel űzik el a stadionból. erről is lehetne oldalakat értekezni, de nem véletlenül nem említettem meg a kérdés ezen aspektusát.
az idézetemet nem én találtam ki, nem egy márkaszakértő gondolja ugyanígy. sőt, Dárdai Pali is ezzel egybevágó gondolatokat fogalmazott meg, még ha nem is vitte el ennyire szárazon gazdasági irányba a kérdést. akár tetszik, akár nem, a labdarúgásra épül jelenleg a világ egyik legnagyobb szórakotatóipari ágazata.
jelenleg magyarországon nem lehet szurkolói rétegről beszélni. igazad van, ne nevezzük fogyasztóknak a potenciális szurkolókat, de legjobb esetben is max foci iránt fogékony személyeknek nevezhetjük őket. ezekben az emberekben nincs semmiféle kötődés a magyar csapatok iránt, mert a magyar klubfociban semmi olyan nincs, ami miatt lehetne kötődni hozzá. mint azt írod a te kötődésed a Dózsához sem teljesítményalapú, feltételezem nevelés, lakhely, környezet hatására köteleződtél el. képzeld el, hogy az emberek többségének semmiféle ilyen kötődése nincsen a magyar csapatokhoz. őket valahogyan be kell vonzani, akár jó teljesítménnyel, akár szurkolói akciókkal. viszont magyarországon sem teljesítmény, sem szurkolói integrálás nincs sajnos...
ha lenne akkor ezek után alakulhat ki a kötődés a stadionban tapasztalt hangulat, a játékosok megkedvelése, az összetartozás iránti vágy, stb. alapján. hidd el, nem egyszer tapasztaltam ilyet életem során különböző sportágak és különböző országok csapatai iránt, és ilyenkor mindig szurkolónak, sőt mi több, rajongónak érzem magam. holott tisztában vagyok vele, hogy az adott szervezet számára nem vagyok más, mint fogyasztó.

asdfrew 2016.08.10. 20:16:27

@Couch Club Szunyi: Na de kin múlik, hogy nálunk milyen kultúrája van a focinak? Elsősorban rajtunk szurkolókon. De itthon a fikázás a normális. Itthon, egy felnőttben éppen debütáló ifistát is elküldünk a kurva anyjába, ha van két rossz passza az első meccsén. Itthon még mindig aranycsapatoznak (legszánalmasabb). Ahelyett, hogy csak simán kimennénk a meccsre, szurkolnánk, tapsolnánk egy jó megmozdulásnak, vagy valami pozitív.
Arról nem a csapat tehet, hogy irreálisak az elvárások, hogy itt Puskásékhoz hasonlítjuk a mostani játékosokat. Miért? Minek?
nem tudunk semminek sem örülni.
Ha a magyar ember tényleg szeretné a focit és nem csak fikázni szeretné a focistákat, akkor bőven lehetne 10-15000 néző egy-egy bajnokin, még a mostani színvonal mellett is. Ehhez semmi más nem kell, csak annyi, hogy a szombati tv előtti tespedés helyett, kimenjenek az emberek a stadionokba.
Nem hiszem, hogy most annyival minőségibb programokat csinálnak az emberek, hogy egy NB1-es bajnoki ne tudja felvenni vele a versenyt. Persze ehhez az is kell, hogy olcsóbb legyen a jegy, illetve én jobban meghirdetném a csapat hétvégi meccsét, akár plakátokkal, akár szórólapokkal, vagy valami közvetlen formában például a belvárosban.
Abba gondolj bele, hogy Magyarország legnézettebb műsora a Barátok közt. Na azt bármilyen szar NB1-es meccs veri. Való Világról ne is beszéljünk és az egyéb valóság show műsorokról. Vagy ne kalandozzunk el a sport területéről, ott van a formula1. Vasárnaponként 100ezrek néznek meg olyan futamokat, ahol nincs előzés. Miről beszélünk?
Persze sokkal könnyebb lenne úgy a meccslátogatáshoz szoktatni az embereket, ha nem a folyamatos fitymálás, lenézés, cikizés nyelvén olvasnánk az NB1-ről. Az olyan médiumokkal, ahol bohócligának, és egyéb degradáló jelzőkkel illetik a bajnokságunkat nehéz lesz ezt elérni. Ne érts félre, nem azt mondom, hogy hazudni kell a színvonalról, mert nem, de nem kéne folyton rugdosni a hazai focit. Lehet korrekten, tárgyilagosan írni egy meccsről. Lehet fasza interjúkat készíteni a játékosokkal, edzőkkel, klubalkalmazottakkal, stb.
A kritikán aluli szurkolói kultúra, pedig semmivel nem kritikán alulibb, mint az általános magyar közélet. Akár az utakon, akár a pesti éjszakában, ahol a nagyon sok igényes fiatal, az NB1 meccsek helyett más sokkal nívósabb kikapcsolódást választ. Nem nívótlanabb a Mónika show performanszainál, Sőt, szurkolói szempontból a legmelegebb meccsen vannak a legtöbben.
Félre a gyenge kifogásokkal, félre a fikázással, meccsre!
süti beállítások módosítása